понеділок, 28 вересня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Сьогодні увага світової спільноти зосереджена на подіях у Нью-Йорку.


Сьогодні увага світової спільноти зосереджена на подіях у Нью-Йорку. Всім цікаво, що буде говорити та як буде діяти В.В. Путін, та як він буде коментувати ситуацію одразу по двох напрямках – Близький Схід та Український Схід, а схід, як то кажуть, справа тонка…

Путін обіцяє приділити увагу Україні при зустрічі з Обамою «якщо буде час». На це адміністрація Президента США завірила «збирача земель руських», що час буде. Хоча б тому, що Україна стане головною темою зустрічі.

Зрозумівши, що обминути увагою «незручні питання» не вийде, російська делегація під час виступу Президента України П.О. Порошенко просто покинула залу. Така старовинна традиція російської дипломатії – тікати від відповіді у прямому сенсі. Добре хоч, що «кузькіну мати» не обіцяли та черевиком по трибуні не колотили, а то в ГА ООН всіляко бувало, як ви знаєте…

У інтерв’ю Чарлі Роузу в програмі «60 хвилин» Путін заявив, що Росія не буде брати участь ні в яких операціях на території Сирії чи інших держав. «На сьогоднішній день ми цього не плануємо». Одразу ж додав, що співпраця з армією Асада буде розширюватися, а зброю сирійському уряду РФ поставляє на основі легальних контрактів. Ліричний відступ - буквально 2 дні тому з’явилася інформація про те, що сирійська армія передає ліванській «Хізбалла» танки російського виробництва. 75 танків Т-52 і Т-72. Як ви думаєте, звідки у Сирійської армії така кількість «зайвих» танків і по чистій випадковості - Російських?

Росія старанно формує союз РФ - Сирія-Ірак -Іран -Хізбалла. Розігравши сирійську карту, Путін зміг стати учасником однієї з найжорсткіших міжнародних криз, де Росія відіграє мало не «першу скрипку». Європі та США доведеться домовлятися, а значить змінювати ставлення до введених проти РФ санкцій (такі думки вже озвучили ряд європейських політиків - судячи з цього проросійське лобі працює непогано). Власне, на це і розрахунок - український Схід і Крим в обмін на Близький Схід.

Ситуація не проста відразу для двох глибоко не байдужих мені країн – і України, і Ізраїлю. Дуже хочеться вірити, що подібний «обмін» РФ все ж не вдасться. Один раз на розділ Польщі європейські політики «закрили очі». Всі пам'ятають, чим це закінчилося?

Немає коментарів:

Дописати коментар