пʼятниця, 4 вересня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Ізраїльська система безпеки. Аеропорт Бен-Гуріон.


Шановне товариство!

Якщо ми хочемо житии у мирі, нам необхідно розвивати систему безпеки. Наприклад, ізраїльські фахівці та вчені завжди шукають нові способи максимально ефективно забезпечити спокій та впевненість людини.

Аеропорт імені Бен Гуріона вважається одним з найбезпечніших аеропортів світу. Він охороняється поліцією, приватними охоронними фірмами в уніформі та в цивільному. У данному аеропорті впроваджена безпрецедентна система попередження терактів. Іншими словами, система заходів щодо виявлення потенційно небезпечних осіб і ситуацій. В Ізраїлі це називають профайлінгом. Для гостей країни зустріч з працівниками служби безпеки сповнена яскравих вражень, в той час як самі ізраїльтяни до профайлінга по-ізраїльськи вже звикли. Опитування, огляд багажу часто б’є по самолюбству, але ціна питання – людське життя.

Чи можемо ми сьогодні дозволити собі неуважність до безпеки? Ні. Співпраця та сучасні технології нам у поміч. Римське прислів'я каже «Немає нічого неможливого». Наприклад, фахівці ізраїльської компанії X-Test, члена концерну TheTamarGroup, використовують мишей для пошуку вибухових речовин на контрольно-пропускних пунктах аеропорту Бен-Гуріон. Гризуни не тільки чудово розрізняють запахи, але й реагують на схвильованність людини яка провозить потенційно небезпечний вантаж, передаючи цю інформацію через закріплені біологічні датчики.У цьому вони перевершують і собак, і штучні системи. Разом з тим, один з найбільших пасажирських перевізників, ізраїльська авіакомпанія «ElAl» обладнала свої літаки бортовою протиракетною системою «FlightGuard», для захисту від атак самонавідних ракет класу «земля-повітря».

Ізраїльський метод забезпечення безпеки відрізняється тим, що злочинців виявляють ще в натовпі, засновуючись на аналізі найбільш інформативних зовнішніх ознак, поведінки. Я вважаю, що Україні варто переймати ізраїльський досвід. Зловмисники повинні зіткнуться з рішучим опором.

Немає коментарів:

Дописати коментар