четвер, 10 вересня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Напередодні свята Рош а-Шана в Ізраїль прибула велика делегація представників політичних та економічних кіл України.







Напередодні свята Рош а-Шана в Ізраїль прибула велика делегація представників політичних та економічних кіл України. Організатором візиту найчисленнішої в історії української делегації до Ізраїлю стала парламентська асоціація дружби Україна-Ізраїль. У числі 40 осіб, які відвідали Ізраїль з п'ятиденним офіційним візитом, 4 міністра і 24 депутата Верховної Ради, а також громадські діячі та провідні бізнесмени України. Очолили делегацію співголови парламентської асоціації Георгій Логвинський і Борислав Розенблат.

Перший день візиту представників України розпочався з урочистої зустрічі в аеропорту ім. Бен Гуріона, після чого гості вирушили на екскурсію по Старому місту Єрусалима. Звідси делегація прибула до Кнесету, де, після інформаційної екскурсії по ізраїльському парламенту та перегляду документального фільму про історію головного законодавчого органу Ізраїлю, відбулася зустріч зі Спікером Кнесету Юлієм Едельштейном і Головою парламентської aсоціації Україна-Ізраїль депутатом Талі Плосков. На зустрічі також були присутні Посол України в Ізраїлі Геннадій Надоленко і Почесний Консул Ізраїлю в Західному регіоні України Олег Вишняков, якого на початку своєї промови Юлій Едельштейн привітав перед усіма присутніми з Днем ​​народження.

Зустріч пройшла в теплій дружній атмосфері. Слово було надано представникам Кабінету Міністрів України та ізраїльським парламентарям. Юлій Едельштейн у вітальній промові підкреслив близькість українського та єврейського народів, зазначивши і той факт, що у зв'язку з останніми політичними подіями в Україні, гостей із цієї дружньої нам країни, на жаль, не здивуєш проблемами безпеки і спокою.

«Ми, як ніхто, сьогодні розуміємо, як важко було Ізраїлю останні десятки років, - сказав Співголова парламентської асоціації України Георгій Логвинський. - Ми захоплюємося тим, як маленька держава протягом всієї своєї історії могла протистояти зазіханням на її незалежность. Саме тому ми хочемо бути ближчими до вас, хочемо, щоб ви навчили нас, як пишатися своєю країною і як її захищати. Україна завжди підтримувала територіальну цілісність Ізраїлю, і ми хотіли б, щоб і Ізраїль підтримував і розумів нашу територіальну цілісність».

Міністр Кабінету Міністрів України Ганна Онищенко подякувала Ізраїлю за підтримку, яка надається Україні в медичній сфері, а також розповіла про відкриття 1 вересня цього року селища Гнатівка, побудованого на гроші єврейської громади України і призначеного для біженців зі Східної України. На урочистій церемонії відкриття Гнатівки, названій на честь населеного пункту з розповідей Шолом-Алейхема про Тев'є молочника, був присутній головний рабин України Моше Реувен Асман, який прибув разом із українською делегацією в Ізраїль.

На зустрічі української делегації з ізраїльськими парламентарями не раз піднімалося питання щодо безпеки України і про можливу співпрацю у цій сфері з державою Ізраїль. Український політичний діяч Борислав Береза ​​виступив із досить жорсткою заявою: «В України зараз є абсолютно однозначний ворог, який підтримує окупацію України та сепаратистські сили на сході України. Для Ізраїлю Росія теж не друг. Це держава, яка підтримує режим Асада в Сирії, режим Хізбали та інші терористичні осередки, які протидіють Ізраїлю». Борислав Береза ​​звернув увагу на той факт, що Україна не може домогтися у Ізраїлю дозволу на продаж ізраїльських безпілотників, у той час, як подібні види озброєння поставляються в Росію. «Потрібно змінювати це, друзями треба бути по факту, а не на словах, - підкреслив він. - А Україна завжди була і буде другом Ізраїлю».

Спікер Кнесету Юлій Едельштейн подякував виступаючим за теплі слова, сказані на адресу держави Ізраїль, і пообіцяв передати всю отриману інформацію та прохання з боку своїх українських колег на розгляд ізраїльських парламентарів, підкресливши при цьому, що мова йде не тільки про спільні проекти і плани на співпрацю в різних областях, але й про дуже важкі і, можливо, неприємні теми.

На завершення Почесний Консул Ізраїлю в Західному регіоні України Олег Вишняков сказав: «У світлі останніх подій у вашій країні я можу сказати, що серця багатьох наших людей з Україною, адже громада вихідців з України в Ізраїлі становить близько 500 000 осіб. Ці люди переживають, думають про те, що відбувається у вас. Наше завдання - донести, що Україна - великий друг Ізраїлю, і ми знаємо, що кожен долар, вкладений Ізраїлем в Україну, повернеться сторицею. Я думаю, що у нас братські народи і схожа доля».

Оскільки зустріч представників української політичної та бізнес еліти проходила за кілька днів до початку нового року за єврейським календарем, депутат Талі Плосков привітала всіх із наступаючим святом Рош а-Шана, побажала солодкого Нового року і порівняла єврейський і український народи з гранатом, плід якого є символом Рош а-Шани: «Ми, як зерна граната, - всі разом в одному плоді. І в цьому наша сила».

Протягом найближчих чотирьох днів перебування в Ізраїлі українська делегація побуває на одній з військових баз ЦАХАЛа, а також на великому економічному форумі, в якому візьмуть участь провідні бізнесмени та фахівці Міністерства економіки Ізраїлю. Спеціально для гостей з України ізраїльська сторона підготувала подорожі визначними пам'ятками Ізраїлю, відвідини ізраїльських міст і гала-концерт за участю діячів культури України.

Немає коментарів:

Дописати коментар