четвер, 9 листопада 2017 р.

Вітаю всіх з Днем української писемності та мови!



Друзі! Вітаю всіх з Днем української писемності та мови!

Дату свята обрали не випадково, за православним календарем сьогодні — День вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Нестор Літописець був монахом Києво-Печерського монастиря (бл. 1114 р.), першим давньоруським письменником і літописцем. Він - автор житій князів Бориса і Гліба, Феодосія Печерського, вважається одним із авторів «Повісті временних літ». Саме Нестора вважають «батьком української словесності».

Запровадили свято 9 листопада 1997 року. Цього дня за традицією покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю, що знаходиться неподалік Києво-Печерської лаври. З 2000 року 9 листопада проходить унікальна акція – радіодиктант національної єдності, започаткований Українським радіо. За 17 років він перетворився на міжнародний флешмоб і щороку збирає все більшу кількість учасників. Девіз цьогорічного радіодиктанту – «Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета». Окрім України, диктант цього року писатимуть в Латвії, Литві, Португалії, Словаччині, Румунії, Казахстані, Китаї, Аргентині, США та Канаді.

Також сьогодні стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, про який я розповідав вам раніше. Щорічна кількість учасників понад 5 млн із 20 країн світу.

Традиційно цього дня прийнято відзначати найбільших популяризаторів української мови, україномовні книжкові видавництва. В останні кілька років українці переоцінили ставлення до своєї рідної мови, почали більше цінувати її. На державному рівні вона закріпила свої позиції, і тепер з радіоприймачів та телебачення частіше можна почути українську. Також збільшилася підтримка видавництва книг українською.

Рідна мова – скарб, який слід оберігати. Тож шануйте чудову українську солов’їну мову!

Немає коментарів:

Дописати коментар