субота, 23 вересня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Цього дня у 1872 році на світ з’явилася «Найпрекрасніша Баттерфляй», «Неперевершена Аїда», «Єдина Джоконда», яку за життя визнали найвидатнішою співачкою світу. Усе це – про українку Соломію Крушельницьку.

Вона народилася у селі Білявинці на Тернопільщині у родині священника. Дівчинка походила зі старовинного роду Крушельницьких гербу Сас. Першим досвідом співу для Соломії був домашній хор - у ньому співали всі восьмеро дітей Крушельницьких. Голос дівчинки був надзвичайно сильним для її юного віку. Вперше вона виступила на публіці, коли їй було всього 10. У дитинстві співачка знала дуже багато народних пісень, які вона вивчала безпосередньо від селян.

Прекрасна Соломія завжди розвивала свій дар, пішла вчитися у Львівську консерваторію. Не забарився і її дебют на оперній сцені. 15 квітня 1893 року вона зіграла роль Леонори у виставі італійського композитора Гаетано Доніцетті «Фаворитка» на сцені Львівського міського театру Скарбека. Соломія прагнула виконувати українську опери, якої на той час не було. Для того, щоб продовжити навчання, співачка вирішила їхати до Італії. На її рішення вплинула знаменита італійська співачка Джемма Беллінчоні, яка в той час гастролювала у Львові.

Вчити доньку за кордоном для сільського священника було занадто дорого, але задля великого майбутнього доньки Амвросій Крушельницький був здатний на все. Він пішов у банк і взяв позику, щоб профінансувати навчання доньки.
І вона виправдала батькові надії. Їй викладачі були кращими з кращих, а сама дівчина займалася по шість годин на день, а у вільний час вчила іноземні мови. Вже за рік вона вийшла на італійську сцену і це був тріумф. Унікальне сопрано Крушельницької зачаровувало усіх слухачів. Вона виступала у кращих театрах світу. Тоді оперними зірками були чоловіки - Енріко Карузо, Маттіа Баттістіні, Тітта Руффо та Федір Шаляпін. І лише одна жінка – Соломія Крушельницька.
Утім видатна співачка щороку поверталася поспівати на Батьківщину, де, як кажуть, гріли навіть стіни. Більше того, не зважаючи на надзвичайну популярність у всьому світі, співачка завжди пам’ятала про своє походження, та виконувала на біс лише українські пісні. У 30 років Соломія Крушельницька віддала татусеві свій борг – вона стала годувальницею родини, і навіть купила рідним будинок у Львові.

Найвідомішою оперою Соломії Крушельницької стала «Мадам Баттерфляй». Після прем’єри публіка сім разів викликала акторів і композитора на сцену. Після дійства автор твору Пуччіні надіслав українці свій портрет із написом: «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».
Крушельницька була неймовірним професіоналом та абсолютно працелюбною людиною. У день виступу, шануючи голос, вона ні з ким не розмовляла. А у театр приїздила за 2 години до вистави й сама себе гримувала. У неї не було жодної «зіркової хвороби», ні натяку на гординю чи марнославство.

Чоловіки ставали у чергу, аби поборотися за серце Соломії. Ще в юності її руки попросив семінарист Гутковський. Батьки погодились, але вона попросила батька не віддавати її заміж. І попри всі норми, священник Крушельницький зробив так, як просила донька. За її кохання боролися найбагатші та найзнаменитіші, а вона відмовляла всім. Замість цього, вражала італійських жінок своєю самостійністю та вмінням водити авто.

Своє кохання Соломія зустріла у місті Віареджо. Мер міста Чезаре Річчоні був на 20 років старший за неї. Але саме він зумів захопити співачку так само, як її покликання – сцена. Разом вони прожили 28 щасливих років. Їхнє щастя закінчилося, коли чоловік помер. А за кілька тижнів Крушельницька дізналася, що не стало брата і батька – вони померли від тяжкої хвороби.

Соломія поїхала додому, у Львів, а би підтримати рідних. Але виїхати звідти вона вже не змогла. Після початку радянської окупації Крушельницькій заборонили виїжджати в Італію. Італійську віллу конфіскували, згодом забрали і будинок, який вона купила у Львові для батьків.

Але Соломія була не з тих, хто опускає руки. Разом з сестрою вона оселилась у невеличкій двокімнатній квартирі і продовжувала займатися співом, давала приватні уроки.

Останній концерт оперної легенди відбувся у Львівській філармонії. Крушельницькій було 77, вона вийшла на сцену із паличкою та зачарувала усіх своїм голосом.
Соломія померла через рак горла 16 листопада 1952 року. Поховали легенду у Львові, на Личаківському кладовищі поряд із Іваном Франком.

Соломія Крушельницька – незрівняна особистість, про яку має пам’ятати кожен українець. Вічна пам’ять легенді!

Немає коментарів:

Дописати коментар