понеділок, 17 серпня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Ізраїльські ВНЗ можливо порівняти за рівнем з Оксфордом та Кембріджем.


«Всесвітній центр градації університетів» оприлюднив рейтинг за 2015 рік. Даний центр щорічно розглядає вищі навчальні заклади всіх  країн світу і дає незалежну оцінку рівню вищої освіти. Зазвичай,  до переліку потрапляють ТОП 1000 ВНЗ світу.
Не без гордості відмічу, що в цьому році Єврейський університет Єрусалима зайняв 23 місце. Крім Єврейського університету до цього переліку потрапили ще три ізраїльських ВНЗи: на 39 позиції  - Інститут Вейцмана (Реховот), на 87 - Тель – Авівський університет і на 136 - Хайфський Техніон.
Зазначені Кембрідж і Оксфорд посіли 4 – е і 5- е місця відповідно. Жоден український ВНЗ до даного переліку не потрапив.
Згідно рейтингу іншої організації - QS World University Rankings – Київський національний університет ім. Т. Шевченко посів 421 місце.
Як Почесний Консул Ізраїлю,  я пишаюсь цією країною: Ізраїль існує всього 67 років і збудований «з нуля» у пустелі, але  зміг підняти освіту до рівня найпрестижніших і найстаріших ВНЗів світу. Що таке вища освіта? Це рівень спеціалістів, які в подальшому будуть розвивати країну. Це інтелектуальний рівень нації в цілому, це перспективи і можливості.
Як людина, що народилася і багато років прожила в Україні, і, в якої двоє старших дітей навчаються в українських ВНЗах,  я пригнічений та розчарований. Україна мала суттєву академічну базу, радянська освіта по праву вважалась однією з найкращих у світі. Те, що будувалося і створювалося протягом багатьох років, зруйнували за лічені роки. Що собою зараз являє НАН України? Як молодим спеціалістам виїхати працювати за кордон з дипломом, який ніде не є релевантним? При цьому, вартість освіти в так званих «престижних» українських ВНЗах доволі висока і може бути порівняна з  європейською чи ізраїльською. Я вже мовчу про суму самого «вступу», так як чесні екзамени можуть бути тільки при вступі на найменш популярні факультети.

Країна, яка не думає про майбутні покоління, не має майбутнього. Так, економіка і політика - це важливо, але ними повинні займатися професійні кадри. А Україна вже дійшла до рівня
  «запрошення»  іноземних спеціалістів на посаду губернаторів. Може, варто задуматися про якість підготовки власних кадрів, панове чиновники? Тим більш, що той же Ізраїль відкритий для співробітництва щодо обміну студентами, викладачами, створення різноманітних спільних освітніх програм.




Немає коментарів:

Дописати коментар