неділя, 12 липня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Моше Кахлон: «Нам є чим поділитися, але ми готові й самі вчитися в України»






В понеділок, 6 липня, в Єрусалимі відбулась зустріч між міністром фінансів Ізраїлю Моше Кахлоном (голова партії Кулану) і Почесним Консулом в Західному регіоні України Олегом Вишняковим.
Зустріч була присвячена потенційним можливостям співробітництва між Україною та Ізраїлем. Суттєвий потенціал для розвитку мають такі сфери як сільське господарство, туризм, високі технології, передача досвіду з психологічної реабілітації людей, які постраждали від військових дій.
Олег Вишняков озвучив Моше Кахлону конкретні ініціативи, розвитку яким необхідно приділити увагу найближчим часом. Наприклад, участь у створенні реабілітаційного центру з використанням ізраїльських технологій, обладнання і з залученням ізраїльських фахівців. Подібний центр може бути відкритий у Львові або в будь-якому іншому великому українському місті. Репутаційна складова такої ініціативи неоціненна для розвитку і зміцнення двосторонніх відносин Україна-Ізраїль. Подібні кроки продемонструють лояльність ізраїльтян до України і готовність Ізраїлю до співпраці.
За словами Почесного Консула, лояльність українців до Ізраїлю також дуже висока. Жителі Західної України досить часто відвідують Ізраїль, у багатьох в Ізраїлі живуть друзі або родичі. В Ізраїль їдуть з метою медичного туризму, на курорти, безліч релігійних паломників щороку літають до святих місць – ізраїльтяни в Умань, українці - в Єрусалим. За сприяння Почесного консульства для розвитку та збільшення туристичного потоку між Ізраїлем і Україною авіакомпанія МАУ нещодавно відкрила прямий рейс Львів-Тель-Авів-Львів. Вже через місяць кількість польотів було збільшено: замість одного разу на тиждень до двох регулярних рейсів. Це говорить про суттєвий потік туристів і про необхідність розвитку та підтримки інтересу ізраїльтян до України, а українців до Ізраїлю. В ході обговорення даного питання, Почесний Консул згадав ряд існуючих проблем, що стосуються комфорту перебування туристів у країні. В Ізраїлі - це ситуація з численними відмовами українцям у в'їзді в країну в аеропорту Бен-Гуріон. Ця проблема не раз висвітлювалась в ЗМІ, але не була вирішена.
Пан Моше Кахлон висловив готовність надати всіляку підтримку Почесному Консулу в реалізації даних ініціатив.
Окремою темою для бесіди стала допомога Ізраїлю в психологічній реабілітації людей, які постраждали від війни і військових дій. «Ізраїль, практично постійно перебуває в зоні військового конфлікту і, на жаль, накопичив величезний досвід в питанні психологічної реабілітації людей, що побачили війну і смерть, – сказав пан Вишняков. До найближчого часу Україні не доводилося стикатися з подібними проблемами. Ще кілька років тому нікому і в голову не могло прийти, що військові дії розгорнуться на українській території. Ізраїлю слід допомогти в міру своїх сил».
Спільно з Посольством Ізраїлю в Україні, Почесне Консульство з листопада 2014 р. регулярно привозить ізраїльських психологів до Києва і до Львова. Семінари для українських фахівців, що працюють з постраждалими цивільними і військовими особами, проходять на безоплатній основі. Ці курси набрали велику популярність серед українських психологів. Ізраїльські фахівці діляться з українськими колегами практичними навичками і готовими протоколами вирішення різних питань, що виникають в процесі реабілітації пацієнта. Українці ще не напрацювали подібних знань і практик, тому така передача досвіду просто безцінна. Підтримувати такі ініціативи і надавати фінансове сприяння у розвитку таких програм – ще один заклик від Почесного Консульства Ізраїлю в Західній Україні до Міністерства фінансів Ізраїлю.
Міністр фінансів Моше Кахлон підкреслив, що не раз бував в Україні, в тому числі в Умані. За його словами, безумовно, шкода, що в Ізраїлі є такий сумний досвід, як психологічна реабілітація людей, що опинилися в зоні конфлікту. Тим не менш – якщо такий досвід існує, то життєво важливо передати його тим, хто його потребує. Кахлон висловив готовність підтримати різноманітні гуманітарні проекти в цій країні, а також сприяти співпраці між двома країнами в різних сферах – сільське господарство, туризм, високі технології.

Немає коментарів:

Дописати коментар